Juf Corry neemt afscheid, een beetje

Juf Corry zal altijd juf blijven. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Artikel Vlissingse Bode 14 Oktober 2015, door Marielja ten Bruggencate

OOST-SOUBURG – Corry Gutteling gaat met pensioen en neemt afscheid van de basisschool ’t Mozaïek in Oost-Souburg. Maar in haar hart blijft ze altijd kinderjuf. “Het is een heerlijk beroep. De school helemaal gedag zeggen kan ik dan ook niet. Ik zal blijven ondersteunen en ben oproepbaar als een leerkracht ziek of afwezig is.”

Na haar opleiding tot kleuterjuf kreeg Corry Gutteling (64) een aanstelling op kleuterschool Mezennest in Goes. Met 42 kleuters in de klas kreeg juf Corry het vak al snel in de vingers. De kleuterschool werd opgenomen in de lagere school en werd groep 1/2.
Gutteling werd met regelmaat ingezet om andere groepen les te geven. Als veelzijdige basisschooldocent heeft zij op verschillende scholen in Vlissingen gewerkt, waaronder zeventien jaar op de Frans Naereboutschool en vijftien jaar op de Houtuyn. Daar was zij bovendien directrice. In 2010 werd ze aangenomen op ’t Mozaïek in Oost-Souburg, onderdeel van brede school het Kroonjuweel. Daar kreeg zij groep 3/4 onder haar hoede, een groep waarmee ze met veel plezier werkte in de herfst van haar carrière.

Ontwikkeling
“Ik heb altijd al juf willen worden”, vertelt Corry Gutteling. “Het mooiste aan dit vak vind ik de ontwikkeling van de kinderen. Zeker kinderen in groep 3, die leren lezen, zijn een en al verwondering over de wereld die voor hen open gaat. Dat is zo hartverwarmend om te zien. Daarvan krijg ik veel energie.” In haar carrière heeft Gutteling met verschillende pedagogische methodes gewerkt. Maar van alle werkformules die er bestaan, is er maar eentje waarop ze blind kan varen: haar gevoel. “Ieder kind is uniek. Dat vraagt voor ieder kind een andere aanpak. Per leerling probeer ik te kijken wat hij of zij nodig heeft. Ik werk veel vanuit mijn gevoel. De belevingswereld van kinderen is leidend voor de aanpak. En de sfeer in de klas is ook erg belangrijk. Als kinderen het naar hun zin hebben, leren ze vanzelf.”

Voorlezen
Eén van de manieren om in de belevingswereld van kinderen in groep 3/4 te kruipen is voorlezen. Menig leerling van juf Corry is al voorgelezen uit Het grote boek van Merel, geschreven voor Rindert Kromhout. “Merel is een bijzonder meisje, ze doet dingen die je zelf ook wel zou willen, maar niet durft, omdat het niet mag. Zo is er een verhaaltje over Engelse drop. Als dat verhaaltje aan de beurt is, mogen de kinderen ook een keertje snoepen in de klas.” Juf Corry gaat graag met haar klasje op pad. Even naar het parkje bij de school of zorgcentrum De Zoute Viever. Tijdens een project in samenwerking met De Zoute Viever gingen de kinderen gymmen met de ouderen, liedjes zingen en knutselen. De kinderen bezochten de ouderen en zij kwamen op visite in het klaslokaal.

Missen
Basisschool ’t Mozaïek heeft een mozaïek aan leerlingen, een bonte mix van culturen. Het jaarlijkse Mozaïek-wijkfestival is dan ook een samenkomst van hapjes, spelletjes en muziek uit verschillende landen. De basisschool heeft 85 leerlingen. “De kleinschaligheid vind ik heel prettig. Het is een groot verschil met de eerste klas die ik had in Goes. Daar had ik in één klas al de helft van het aantal leerlingen als nu op de hele school. Toch is het nu drukker dan vroeger. Dat komt door alle vergaderingen en papieren rompslomp die erbij komt kijken.” De werkdruk is tegenwoordig hoog. Maar als juf Corry voor de klas staat, is haar volle aandacht bij de kinderen. “Ik zal ze zeker missen, afscheid nemen valt me heel zwaar. Daarom wil ik langzaam ‘afkicken’ door af en toe in te vallen en mijn opvolgster te ondersteunen, waar zij het kan gebruiken.”

Afscheid
De school neemt op dinsdag 13 oktober afscheid van de juf. De leerlingen vieren ’s middags een feestje in de gymzaal en later op die dag is er een receptie voor ouders, (ex)collega’s en genodigden in de grote hal van Het Kroonjuweel.


Comments